Zorgverzekering

Besparen door shoppen

percentages

AMSTERDAM – Jonge gezinnen en oude stellen kunnen allebei tot ruim 2000 euro op jaarbasis besparen door te shoppen bij het afsluiten van financiële producten. Vooral op autoverzekeringen is een mooi voordeel te behalen.
Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De mededingingswaakhond deed onderzoek naar prijsverschillen bij 15 financiële producten.
Oudere echtparen kunnen volgens de ACM op jaarbasis tot 2400 euro besparen, ten opzichte van de minst voordelige producten. Vergeleken met gemiddelde prijzen valt 1000 euro op jaarbasis te besparen door te vergelijken. Bij jonge gezinnen liggen bedragen iets lager.
De grootste winstpakkers zijn de autoverzekering, hypotheek en de zorgverzekering. Zo bedroeg de maandpremie voor de goedkoopste autoverzekering voor een man van 45 in 2015 bijna 31 euro en voor de duurste ruim 72 euro. In een uiterst geval is 500 euro op jaarbasis te besparen.
Ook door hypotheekrentes te vergelijken valt in uiterste gevallen meer dan 500 euro op jaarbasis te besparen.
„Door te vergelijken en over te stappen stimuleren consumenten concurrentie”, luidt de aanmoediging van ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn. „Bedrijven gaan dan meer keuzes bieden of een aantrekkelijker aanbod doen.”
Opvallend is dat de prijsverschillen op autoverzekeringen groter zijn geworden sinds de ACM een vergelijkbaar onderzoek deed in 2012. Toen was gemiddeld slechts 121 euro te besparen, nu al 185 euro per jaar.
De voordelen van shoppen zijn bij hypotheken, leningen en spaarrekeningen juist kleiner geworden. Zo leverde van spaarbank wisselen in 2012 nog maximaal 130 euro per jaar op, nu nog maar 85 euro. Dat komt volgens de ACM door de huidige lage marktrentes. Die leiden ertoe dat bedrijven zich minder onderscheiden.